Унгария е вдигнала ветото над военната помощ на ЕС за Украйна на

...
Унгария е вдигнала ветото над военната помощ на ЕС за Украйна на
Коментари Харесай

Орбан отблокира 500-те млн. евро военна помощ от ЕС за Украйна

Унгария е вдигнала ветото над военната помощ на Европейски Съюз за Украйна на стойност 500 милиона евро, която е в границите на Европейския механизъм за мир. Това е станало на срещата на външните министри на страните членки в Брюксел този понеделник, съобщи кореспондентът на радио „ Свободна Европа “ в белгийската столица Рикард Йозвяк.

Според него Будапеща е декларирала, че няма да блокира идващия транш европейска военна помощ за Киев. Става въпрос за седмия сходен пакет.

Преди дни почитан диломатически източник от Европейски Съюз заяви пред полското радио RMF FM, че Унгария е блокирала помощта. Останалите страни даже се заканиха да заобиколят ветото на държавното управление на Виктор Орбан.

Механизмът European Peace Facility (EPF), по който в този момент Европейски Съюз отпуска военната помощ за Украйна, беше основан на 22 март 2021 година с решение на Съвета на Европейски Съюз. Той е извънбюджетен инструмент, който има за цел да увеличи способността на блока да предотвратява спорове, да построява мир и да укрепва интернационалната сигурност, като дава опция за финансиране на оперативни дейности в границите на общата външна политика и политика на сигурност, които имат военни или отбранителни последствия. От 2021 година той заменя и уголемява предходните финансови принадлежности в тази област, а точно механизма Athena и Механизма за поддръжка на мира в Африка.

През декември Унгария блокира макрофинансовата помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро. В последна сметка Европейски Съюз откри метод да изпрати парите все пак и ще достави Киев със сумата в продължение на цялата 2023 година

Днес също по този начин стана ясно, че Будапеща е срещу 10-ия пакет санкции на Европейския съюз против Русия поради експанзията ѝ в Украйна. Външният министър на Унгария Петер Сиярто написа във Фейсбук, че наказателните ограничения по отношение на Владимир Путин тласкат Европа до „ задънена улица “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР